Kολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας σε μεγέθυνση, με ένα ειδικό όργανο, το κολποσκόπιο. Αν και ο όρος σημαίνει επισκόπηση του κόλπου, η μέθοδος αφορά κυρίως την επισκόπηση του τραχήλου η οποία επιτυγχάνεται με προοδευτική μεγέθυνση και ειδικό σύστημα φωτισμού που είναι προσαρμοσμένο στο κολποσκόπιο. Η μεγέθυνση μπορεί να φτάσει και τις 40 φορές. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση τόσο πιο αποτελεσματική η επισκόπηση. Έτσι μέσω αυτής της εξέτασης δίνεται η δυνατότητα στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να ανιχνεύσει βλάβες σε πολύ πρώιμα στάδια που είναι αδύνατο να διαγνωσθούν με γυμνό μάτι κατά την απλή εξέταση.

 

Για ποιο λόγο γίνεται η κολποσκόπηση;

Κολποσκόπηση γίνεται όταν κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο ρουτίνας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου) ανιχνευθούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου. Με την κολποσκόπηση παρέχονται περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις κυτταρικές αλλαγές. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί επίσης να γίνει ώστε να αξιολογηθούν περαιτέρω κι άλλα προβλήματα, όπως:

  • κονδυλώματα που εντοπίζονται ενδοκολπικά και στον τράχηλο της μήτρας
  • τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας)
  • καλοήθεις νεοπλασίες (όχι καρκινικές), όπως οι πολύποδες
  • πόνος
  • αιμορραγία

Ορισμένες φορές η κολποσκόπηση είναι απαραίτητο να γίνει περισσότερες από μία φορές.

 

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει στο γυναικολογικό ιατρείο μας. Προτιμότερο είναι η εξέταση να διεκπεραιωθεί όταν δεν έχετε έμμηνο ρύση. Έτσι έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τραχήλου της μήτρας. Για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την εξέταση, δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή, να πλυθείτε εσωτερικά(κολπικές πλύσεις) και να χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κολπικά υπόθετα. Όπως και σε μία γυναικολογική εξέταση ή στο Παπ τεστ, έτσι και για την κολποσκόπηση απαιτείται να βρίσκεστε ξαπλωμένη με τα κάτω άκρα να τοποθετούνται σε ειδικά υποστηρίγματα (τα πόδια σας ανυψώνονται και κάμπτονται συγχρόνως).Ένας κολποδιαστολέας θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διαχωριστούν τα κολπικά τοιχώματα και να γίνει ορατό το εσωτερικό του κόλπου και του τραχήλου. Το κολποσκόπιο τοποθετείται ακριβώς στο άνοιγμα του κόλπου. Στη συνέχεια εφαρμόζονται στο τράχηλο και τον κόλπο σας  με μια μπατονέτα ή βαμβάκι ειδικές ουσίες (οξικό οξύ, Lugol).  Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο εύκολα ορατές οι παθολογικές περιοχές στον τράχηλο. Μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ κάψιμο.

 

Πότε απαιτείται να ληφθεί βιοψία κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης;

Αν κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης υπάρχει ύποπτη περιοχή  (ανάλογα με το βαθμό) είναι πιθανόν ο γιατρός να πάρει ιστό για βιοψία. Αφαιρείται ανώδυνα ένα δείγμα ιστού από τον τράχηλο της μήτρας με ένα εδικό εργαλείο. Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι που περιέχει φορμόλη και αποστέλλεται στο εργαστήριο για εξέταση.

 

Τι θα πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;

Εάν γίνει κολποσκόπηση χωρίς να ληφθεί βιοψία, θα πρέπει να αισθάνεστε απολύτως καλά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει μόνο μία πιθανότητα να παρατηρήσετε  μικρή ποσότητα καφεοειδή υγρού στο εσώρουχό σας. Σε περίπτωση που ληφθούν βιοψίες μπορεί να νιώσετε πόνο ή αδυναμία για 1 ή 2 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση τα αναλγητικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Επιπλέον είναι πιθανό να έχετε μικρή κολπική αιμόρροια ή καφεοειδή υγρά για λίγες ημέρες, λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται ώστε να σταματήσει η αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας. Για το λόγο αυτό είναι καλό να έχετε μαζί σας μια σερβιέτα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να περιορίσετε τις έντονες δραστηριότητές σας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ ο τράχηλος θεραπεύει, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να ακολουθήσετε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν επιτρέπεται να έχετε σεξουαλικές επαφές, να χρησιμοποιείτε ταμπόν και να κάνετε κολπικές πλύσεις για μερικές ημέρες μετά την κολποσκόπηση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως, εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Βαριά κολπική αιμορραγία (αν δηλαδή χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία σερβιέτες ανά ώρα)
  • Έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά
  • Πυρετό
  • Ρίγος