Eμμηνόπαυση

 

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Είναι ένα βήμα σε μια μακρά, αργή διαδικασία της αναπαραγωγικής γήρανσης. Για τις περισσότερες γυναίκες αυτή η διαδικασία αρχίζει σιωπηλά κοντά, περίπου, στην ηλικία των 40, όταν οι εμμηνορρυσίες (περίοδοι) αρχίσουν να εμφανίζονται λιγότερο τακτικά. Η μείωση των επιπέδων των ορμονών – των οιστρογόνων και της προγεστερόνης- ευθύνεται για τις αλλαγές που παρατηρείτε στις περιόδους σας. Αυτές οι ορμόνες είναι σημαντικές για να διατηρούνται ο κόλπος και η μήτρα υγιείς, για να έχετε φυσιολογικούς εμμηνορρυσιακούς κύκλους, καθώς και για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Τα οιστρογόνα είναι επίσης απαραίτητα για να έχετε υγιή οστά. Αυτό βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σας. Ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να οδηγήσουν σε εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, η αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) θα κάνει την περίοδό σας να σταματήσει. Όταν και οι δύο ωοθήκες αφαιρούνται (ωοθηκεκτομή), τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αρχίζουν αμέσως, ανεξάρτητα από την ηλικία.

 

Ορμονικές Μεταβολές (και εμμηνόπαυση)

Το σώμα της γυναίκας αλλάζει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της. Πολλές από τις αλλαγές αυτές οφείλονται στα διαφορετικά επίπεδα των ωοθηκικών ορμονών, τα οποία μεταβάλλονται ανάλογα, στα διάφορα στάδια της ζωής. Η μεταβατική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση και ο πρώτος χρόνος μετά την εμμηνόπαυση, κοινώς ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Πρόκειται δηλαδή για τη χρονική περίοδο κατά την οποία το σώμα σας προετοιμάζεται και είναι πιο κοντά στην εμμηνόπαυση. Στο διάστημα αυτό, είναι πιθανό οι εμμηνορρυσίες μιας γυναίκας να γίνουν λιγότερο τακτικές και μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση. Συνήθως, η περιεμμηνόπαυση αρχίζει περίπου 2-4 χρόνια πριν από την τελευταία έμμηνο ρύση/περίοδο και διαρκεί για περίπου 1 χρόνο μετά από αυτή. Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από την τελευταία έμμηνο ρύση μιας γυναίκας. Δε μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα πότε ήταν η τελευταία περίοδός σας. Γι’αυτό και η οριστική διάγνωση της εμμηνόπαυσης τίθεται εκ των υστέρων, αφού συμπληρωθεί ένας χρόνος χωρίς να έχετε περίοδο. Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος που διαρκεί για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η επίτευξη εγκυμοσύνης δεν είναι πλέον δυνατή με φυσιολογικό τρόπο. Μπορεί να υπάρχουν κάποια συμπτώματα, όπως κολπική ξηρότητα, τα οποία μπορεί να συνεχιστούν για αρκετό καιρό μετά την εμμηνόπαυση.

 

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα της εμμηνόπαυσης/ τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα;

Οι μεταβολές στα επίπεδα ορμονών (κυρίως η έλλειψη οιστρογόνων και προγεστερόνης) μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία είναι πιθανό να διαρκέσουν από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια ή και περισσότερο. Μερικές γυναίκες έχουν μικρές ενοχλήσεις, για κάποιες άλλες μπορεί να είναι πιο σοβαρές, ενώ υπάρχουν κι εκείνες που δεν παρατηρούν κάποια αλλαγή ή πρόβλημα. Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές αισθάνεστε ότι σας ενοχλούν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Αλλαγές στην περίοδο. Αυτό συνήθως αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια. Μπορεί η περίοδός σας να αρχίσει να εμφανίζεται όλο και λιγότερο τακτικά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ροή του αίματος αρχίζει να γίνεται ηπιότερη, μικρότερη/λιγότερη απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια ή μεγαλύτερη/περισσότερη και να διαρκεί περισσότερο/για περισσότερες ημέρες. Είναι δυνατό η περίοδος να εμφανίζεται πριν περάσουν τρεις εβδομάδες από την τελευταία και να διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα. Μπορεί να δείτε κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων. Οι γυναίκες που είχαν προβλήματα με βαριές εμμηνορρυσίες και κράμπες συνήθως ανακουφίζονται από τα συμπτώματα αυτά, όταν η εμμηνόπαυση ξεκινά.                         
  • Εξάψεις. Κατά τη διάρκεια της έξαψης θα αισθανθείτε ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας στο άνω μέρος μόνο (κυρίως στην περιοχή του προσώπου με επέκταση στο λαιμό και στο στήθος) ή σε όλο το σώμα σας. Κόκκινες κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στο στήθος, την πλάτη, και τα χέρια. Έντονη εφίδρωση και αίσθημα κρύου ρίγους μπορεί να ακολουθήσουν. Η έξαψη μπορεί να είναι ήπια, όπως ένα ελαφρύ αναψοκοκκίνισμα ή αρκετά σοβαρή ώστε να ξυπνήσετε από βαθύ ύπνο ( οι εξάψεις αυτές ονομάζονται νυχτερινές εφιδρώσεις). Οι εξάψεις έχουν μέση διάρκεια μεταξύ 30 δευτερολέπτων και 5 λεπτών.
  • Επιπτώσεις στο γεννητικό και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (Προβλήματα με τον κόλπο και την ουροδόχο κύστη). Η έλλειψη των οιστρογόνων καταλήγει στην εμφάνιση ατροφικών αλλοιώσεων στο γεννητικό και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το κολπικό επιθήλιο γίνεται προοδευτικά πιο λεπτό και παρατηρείται ξηρότητα, ενώ τα κολπικά υγρά ελαττώνονται. Στα προηγούμενα συνεπάγονται δυσαρέσκεια και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Το pHτου κόλπου αλλάζει και παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ευκολότερα, επομένως οι κολπικές μολύνσεις μπορεί να γίνουν πιο συχνές. Σε μερικές γυναίκες παρατηρούνται περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή ουρολοιμώξεις ή κυστίτιδες. Άλλο ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά μετά την εμμηνόπαυση είναι η ακράτεια των ούρων. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια της άσκησης ή τρεξίματος, όταν φτερνίζονται, γελούν ή βήχουν, ενώ άλλες δυσκολεύονται να κρατήσουν τα ούρα μέχρι να φτάσουν στην τουαλέτα.
  • Σεξουαλική επαφή. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα συναισθήματά τους για το σεξ αλλάζουν με την εμμηνόπαυση. Για πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η σεξουαλική επαφή καθίσταται δύσκολη και επώδυνη, λόγω των αλλαγών που επιτελούνται στον κόλπο, όπως ξηρότητα. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και γυναίκες που αισθάνονται πιο ελεύθερες και πιο άνετα μετά την εμμηνόπαυση, επειδή δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος μίας πιθανής εγκυμοσύνης. Όμως, ακόμη κι αν δεν παρατηρείτε εμμηνορρυσίες πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε κάποια μέθοδο αντισύλληψης για 1 ολόκληρο χρόνο χωρίς περίοδο,( αν δε θέλετε να μείνετε έγκυος). Επίσης, μετά την εμμηνόπαυση υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), όπως το HIV / AIDS ή βλεννόρροια. Εάν αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί, βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ.
  • Προβλήματα στον ύπνο. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι δε μπορούν να κοιμηθούν καλά – δεν μπορούν να κοιμηθούν εύκολα ή μπορεί να ξυπνήσουν πολύ νωρίς. Μπορεί να χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας και στη συνέχεια δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν ξανά. Κάποιες γυναίκες ξυπνούν, πολλές φορές, λόγω των εξάψεων.
  • Μεταβολές της διάθεσης. Μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ των μεταβολών στα επίπεδα των οιστρογόνων και τη διάθεση μιας γυναίκας. Οι μεταβολές στη διάθεση μπορεί επίσης να προκαλούνται από το στρες, τις οικογενειακές αλλαγές, όπως το γεγονός ότι τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, ή από το αίσθημα κόπωσης. Η κατάθλιψη δεν είναι ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν.
  • Αλλαγές στο σώμα σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα σώματά τους αλλάζουν κατά τη μεταβατική περίοδο της εμμηνόπαυσης. Με την πάροδο της ηλικίας, η μέση γίνεται λεπτότερη, χάνεται μυϊκή μάζα, ο λιπώδης ιστός μπορεί να αυξηθεί και το δέρμα χαρακτηρίζεται από απώλεια ελαστικότητας και ρυτίδωση. Άλλες γυναίκες έχουν προβλήματα μνήμης, ή πόνους στις αρθρώσεις και μυϊκή δυσκαμψία. Με την τακτική άσκηση και ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, πολλές από αυτές τις αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν με μικρότερη ένταση ή να προληφθούν.

Καρδιά και Οστά

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει δύο ακόμη σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν με την εμμηνόπαυση.

  • Απώλεια οστικού ιστού που μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά σας και να προκαλέσει οστεοπόρωση.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μπορεί να αυξηθεί, λόγω αύξησης του σωματικού βάρους, υψηλής αρτηριακής πίεσης και μη φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης, παραγόντων που σχετίζονται στενά με την πάροδο της ηλικίας.

Για τη διατήρηση γερών οστών, το σώμα πάντα αντικαθιστά τον παλιό οστίτη με νέο υγιές οστό. Για τις γυναίκες, με την έλλειψη οιστρογόνων που παρατηρείται στην εμμηνόπαυση, περισσότερο οστό χάνεται παρά αντικαθίσταται. Εάν χαθεί πάρα πολύ οστούν, τα οστά γίνονται λεπτά και αδύναμα και μπορούν να σπάσουν εύκολα. Προοδευτική οστική απώλεια συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους με την αύξηση της ηλικίας, αλλά αυτή η απώλεια επιταχύνεται στις γυναίκες αφού οι ωοθήκες σταματήσουν να λειτουργούν, οπότε εγκαθίσταται η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αδύναμα οστά μέχρι ένας καρπός, κάποιο οστό της σπονδυλικής στήλης (σπόνδυλος) ή το ισχίο σπάσουν. Η Μέτρηση της Οστικής Πυκνότητας είναι η εξέταση που πρέπει να κάνετε προκειμένου να μάθετε αν είστε σε κίνδυνο να εμφανίσετε οστεοπόρωση. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας των οστών και την εμφάνιση οστεοπόρωσης με κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας – να ασκήστε τακτικά κάνοντας ασκήσεις με βάρη, περπάτημα, τρέξιμο, χορό και να λαμβάνετε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D με σωστή διατροφή. Υπάρχουν επίσης φάρμακα διαθέσιμα για την πρόληψη της οστικής απώλειας. Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Οι νεότερες γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις απ’ ό, τι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας. Αλλά μετά από την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων για μια γυναίκα είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον ενός άνδρα.Στην πραγματικότητα, η καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, σκοτώνοντας περισσότερες γυναίκες από ό, τι ο καρκίνος του πνεύμονα ή του μαστού. Είναι σημαντικό να εξετάζεστε τακτικά για τον προσδιορισμό των τιμών της αρτηριακής σας πίεσης και των επίπεδων της ολικής χοληστερόλης, της HDL, των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης αίματος νηστείας. Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγειακών παθήσεων με την υγιεινή διατροφή, διακοπή τουκαπνίσματος, απώλεια σωματικού βάρους και τακτική άσκηση. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν. Συζητήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ό, τι είναι δυνατό για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Πώς μπορώ να παραμείνω υγιής κατά την εμμηνόπαυση;

Για να παραμείνετε υγιείς, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, να αποκτήσετε δηλαδή καινούργιες καθημερινές συνήθειες (που συμβάλλουν σε ένα πιο υγιή τρόπο ζωής), όπως για παράδειγμα:

  • Μην καπνίζετε.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και μέτρια σε ολικό λίπος. Είναι καλό να επιδιώξετε η διατροφή σας να είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και στο καθημερινό σας διαιτολόγιο να περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως. Θα πρέπει επίσης να είναι καλά ισορροπημένη σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.
  • Να χάσετε βάρος εαν είστε υπέρβαρες.
  • Προσθέστε την άσκηση στις συνήθειες σας , όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, ή το χορό τουλάχιστον 3 ημέρες κάθε εβδομάδα.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας κι ακολουθήστε τη συνιστώμενη θεραπεία για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.
  • Για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας χρησιμοποιήστε ένα κολπικό λιπαντικό σκεύασμα με βάση το νερό (όχι βαζελίνη) ή μια κρέμα οιστρογόνων.
  • Εάν αισθάνεστε συχνά επιτακτική/επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τεχνικές αντιμετώπισης του συμπτώματος αυτού. Μερικές από αυτές είναι οι πυελικές ασκήσεις των μυών, η βιοανάδραση, και η εκπαίδευση της κύστης. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις βοηθούν να αποκτήσετε καλύτερη αίσθηση και έλεγχο των μυών.
  • Μη ξεχνάτε να εξετάζεστε τακτικά. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου, την κλινική εξέταση του στήθους από ειδικό, τη μαστογραφία, τον υπέρηχο και τη μέτρηση οστικής πυκνότητας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε κάποιο εξόγκωμα στο στήθος σας.
  • Αν έχετε εξάψεις, κρατήστε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε πότε συμβαίνουν. Αυτό μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για να διαπιστώσετε τις αιτίες που τις προκαλούν.

Δοκιμάστε τις ακόλουθες τεχνικές προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις:

  • Όταν νιώσετε ότι μία έξαψη ξεκινά, προτιμήστε να πάτε σε κάποιο δροσερό μέρος, μέχρι να αισθανείτε ξανά καλά.
  • Αν τα βράδια ξυπνάτε συχνά λόγω των εξάψεων, τότε επιλέξτε ένα δωμάτιο που να είναι πιο δροσερό από τα υπόλοιπα για να κοιμάστε.
  • Τα φορέματα αποτελούν καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί μπορείτε να τα βγάζετε/αφαιρείτε πιο εύκολα όποτε αισθάνεστε υπερβολική ζέστη.
  • Προτιμήστε σεντόνια και ρούχα/ είδη ένδυσης που αφήνουν το δέρμα σας να ‘‘αναπνέει’’.
  • Πιείτε ένα κρύο ρόφημα (νερό ή χυμό) κατά την έναρξη μίας έξαψης.
 

Τι είναι η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) ;

Κατά την περιεμμηνόπαυση, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ορμονική θεραπεία, ειδικά εάν έχετε προβλήματα με πολύ βαριά και συχνά απρόβλεπτη έμμηνο ρύση (περίοδο). Τα χάπια μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις. Ωστόσο, λόγω των θεραπείας, μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτή η άφιξη της εμμηνόπαυσης. Αν νομίζετε ότι είναι πιθανό να έχετε μπει στην εμμηνόπαυση, μπορείτε να διακόψετε τη λήψη της θεραπείας για κάποιο χρονικό διάστημα και να παρατηρήσετε εάν οι εμμηνορρυσίες εξακολουθούν να είναι τακτικές Στην εμμηνόπαυση, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τη λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης, που είναι γνωστή ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή ΘΟΥ. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάσταση περιλαμβάνει τη λήψη οιστρογόνων μαζί με προγεστερόνη στις γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση για να αντικατασταθούν οι ορμόνες που δεν παράγονται πλέον από τις ωοθήκες. Στις γυναίκες που έχει γινει αφαίρεση της μήτρας, η θεραπεία μόνο με οιστρογόνα είναι ικανοποιητική. Οι γυναίκες που δεν έχουν υποστεί υστερεκτομία πρέπει να λαμβάνουν οιστρογόνα μαζί με σκεύασμα προγεστερόνης, για την αποφυγή υπερπλασίας του ενδομητρίου. Ο συνδυασμόας αυτός, οιστρογόνων και προγεστερόνης, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της μήτρας. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους χορήγησης, όπως σε χάπια, έμπλαστρα δέρματος, κρέμες, ή κολπικά δισκία/υπόθετα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις κι εφιδρώσεις και παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη ή καθυστέρηση της οστεοπόρωσης. Ωστόσο, η θεραπεία αυτή εκτός από οφέλη έχει και κινδύνους. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μακροπρόθεσμο μέτρο πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης αυξάνει τον κίδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, δεν τον ελαττώνει. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τις επιδράσεις της ορμονικής θεραπείας στον οργανισμό, όμως οι τελικές απαντήσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη λήψη οιστρογόνων, προγεστερόνης ή και των δύο ή για άλλες θεραπείες (για παράδειγμα, βιοανάδραση) που μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της

 

Τι είναι τα φυτοοιστρογόνα;

Είναι ‘‘φυτικά’’ οιστρογόνα που περιέχονται σε τροφές όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια , καθώς και σε ορισμένα βότανα. Έχουν την ίδια δράση με τα οιστρογόνα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Ορισμένοι τύποι φυτοοιστρογόνων συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η σόγια, οι άγριοι κόνδυλοι της διοσκορέας και βότανα όπως black cohosh και dong quai περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα φυτοοιστρογόνων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υποστηρίχθηκε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στον έλεγχο των μέτριων ή έντονων εξάψεων αλλά υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Οι επιστήμονες μελετούν ορισμένα από αυτά τα φυτικά οιστρογόνα ώστε να διευκρινιστεί αν πραγματικά οφελούν κι αν είναι ασφαλή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα που περιέχουν ισοφλαβόνες σόγιας για μείωση των εξάψεων, των νυχτερινών εφιδρώσεων και της κολπικής ξηρότητας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας κι ενημερώστε τον σε περίπτωση που αποφασίσετε να συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα στη διατροφή σας. Είναι πιθανό κάποιο τρόφιμο ή προϊόν που χρησιμοποιείτε για τις φαρμακευτκές του ουσίες να προκαλέσει παρενέργειες αν παράλληλα λαμβάνετε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή το καταναλώσετε σε υπερβολική δόση.

 

Πώς θα αποφασίσω τι θα επιλέξω;

Συζητήστε με το γιατρό κι αποφασίστε μαζί ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. Σκεφτείτε ποια από αυτά παρατηρείτε να συμβαίνουν σε εσάς και σε τι βαθμό σας ενοχλούν/ επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Επιπρόσθετα, πρέπει να λάβετε υπ’όψιν το ιατρικό, ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας ( υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης ή άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης ή καρκίνου του μαστού). Να θυμάστε ότι όποια απόφαση και να πάρετε δεν είναι οριστική. Μορείτε να συζητάτε κάθε ανησυχία σας με το γιατρό σας και πρέπει να γίνεται επανεξέταση της προόδου μαζί με ετήσιο τσεκ-απ. Για τη γιαγιά σας και προγιαγιά, το προσδόκιμο ζωής ήταν μικρότερο. Το να φτάσουν στην εμμηνόπαυση συχνά σήμαινε ότι η ζωή τους πλησίαζε στο τέλος της. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Σήμερα οι γυναίκες ζουν περισσότερο – κατά μέσο όρο, μέχρι την ηλικία των 82 ετών. Αν ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την κατάλληλη θεραπεία, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια που έχετε μπροστά!