Αυτοεξέταση του μαστού

Οι μέθοδοι που υπάρχουν σήμερα για την εξέταση του μαστού είναι: η αυτοεξέταση, η εξέταση από ειδικό (κλινική εξέταση), η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι αλληλοσυμπληρώνονται αλλά δε μπορούν να αντικαταστήσουν η μία την άλλη.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η μαστογραφία είναι πολύ αποτελεσματική στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, όταν συνδυαστεί με τις υπόλοιπες μεθόδους.

Η αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα και εντός 7-10 ημερών μετά την έναρξη της περιόδου, όταν ο μαστός βρίσκεται σε κατάσταση “ηρεμίας” από πλευράς ορμονικής διέγερσης. Εάν βρίσκεστε σε εμμηνόπαυση, κατά την οποία δεν υπάρχουν κυκλικές ορμονικές αλλαγές που να επηρεάζουν το μαστό, μπορείτε να επιλέξετε μία καθορισμένη μέρα του μήνα που θεωρείτε ότι σας βολεύει (π.χ. κάθε πρώτη ημέρα του μήνα). Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο της εγκυμοσύνης, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μαστός σας εμφανίζει χαρακτηριστικές μεταβολές, όπως διόγκωση και σκούρα χροιά της θηλής.

Η εξέταση από ειδικό, όταν δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα, πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο.

Η αυτοεξέταση του μαστού έχει δύο διαφορετικές φάσεις:

  1. Την παρατήρηση/επισκόπηση:

    Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και ελέγξτε τους μαστούς σας για την ύπαρξη οποιασδήποτε ανωμαλίας όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και το δέρμα τόσο των μαστών όσο και των θηλών.

    Κατόπιν, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά επαναλάβετε τη διαδικασία.

    Μεγάλη σημασία έχει οποιαδήποτε ανωμαλία παρατηρηθεί στον ένα ΜΟΝΟ μαστό.

    elegxos_maston

  2. Τη ψηλάφηση

    Η ψηλάφηση των μαστών γίνεται τόσο σε όρθια όσο και σε κατακεκλιμένη θέση, με την παλαμιαία επιφάνεια των δαχτύλων που είναι ενωμένα.

    Συνιστάται η χρήση κάποιας κρέμας προκειμένου τα δάχτυλα να γλιστρούν. Η ψηλάφηση εναλλακτικά μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια του μπάνιου με ζεστό νερό, που μαλακώνει και τους πιο πυκνούς μαστούς. psilafisi
  1. Σε όρθια θέση: σηκώστε το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι, π.χ. το δεξί και με το αριστερό ψηλαφήστε το δεξιό μαστό. Πρέπει να ξεκινήσετε από ένα σταθερό σημείο, π.χ. τη 12η ώρα και με μικρές κινήσεις να προχωρήσετε σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού μέχρι να φτάσετε ξανά στο σημείο εκκίνησης. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και με τον άλλο μαστό. psilafisi_2

  2. Σε ύπτια θέση: ξαπλώστε ανάσκελα βάζοντας το χέρι από την πλευρά του μαστού (που πρόκειται να εξετάσετε) πίσω από το κεφάλι και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, όπως στην όρθια θέση.

    Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο σταθερό και συμπαγές ογκίδιο στο μαστό, χωρίς σαφή όρια.

  3. Πιέστε τη θηλή κάθε μαστού για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει έκκριση κάποιου υγρού, κυρίως αιμορραγικού.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!

    Αν το έκκριμα είναι αιματηρό ή οροαιματηρό, ακόμα και με αρνητική μαστογραφία, χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο.

 

Δώδεκα κλινικά σημεία που συνηγορούν για κακοήθεια ενός ευρήματος στο μαστό

12_signs_of_breast_cancel

 

Οδηγίες παρακολούθησης των μαστών

ΗλικίαΕξέτασηΣυχνότητα
20-29 ετώνΑυτοεξέτασηΚάθε μήνα
 Κλινική εξέτασηΑνά 3ετία
38 ετώνΜαστογραφία αναφοράςΜία φορά
40+ ετώνΑυτοεξέτασηΚάθε μήνα
 Κλινική εξέτασηΚάθε χρόνο
 ΜαστογραφίαΚάθε χρόνο
 

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε το μη κερδοσκοπικό σωματείο για ανθρώπους με καρκίνο και χρόνια νοσήματα, I LIVE FOR ME,  με απλές οδηγίες για την αυτοεξέταση του μαστού.