Χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις τραχήλου

Χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες του πλακώδους επιθηλίου [Low-Grade Squamous lntraepithelial Lesion (LGSIL)] Η πρόσφατη εξέταση κατά Παπανικολάου έδειξε ότι τα κύτταρα της επιφανείας του τραχήλου της μήτρας δεν είναι φυσιολογικά και ήταν ορατές χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες του πλακώδους επιθηλίου. Η πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη (SIL) δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να γίνει αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ταξινομείται σε χαμηλού βαθμού (LGSIL) που σημαίνει πολύ αρχικές βλάβες, και υψηλού βαθμού (HGSIL) που σημαίνει σοβαρότερες βλάβες – προκαρκινικές. Η χαμηλού βαθμού πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη (LGSIL) θεωρείται πρώιμη βλάβη μέτριας βαρύτητας, που συνήθως προκαλείται από τον ιό HPV. Περίπου το 2-3% των δοκιμασιών κατά Παπανικολάου θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάγνωση χαμηλών πλακωδών ενδοεπιθηλιακών βλαβών.
 

Εξέταση ή Δοκιμασία κατά Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)

Όλες οι γυναίκες άνω των 18 (ή και μικρότερης ηλικίας) που είναι σεξουαλικά ενεργές πρέπει να εξετάζονται γυναικολογικά, τουλάχιστον, μία φορά το χρόνο. Στην ετήσια γυναικολογική εξέταση συμπεριλαμβάνεται και το τεστ Παπ. Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων – HPV αποτελεί ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και κύρια αιτία προκαρκινικών βλαβών και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με το τεστ Παπ είναι δυνατή η κυτταρολογική/εργαστηριακή εξέταση μίας ποσότητας κυττάρων που λήφθηκαν από τον κόλπο και τον τράχηλο. Έτσι μπορούν να ανιχνευθούν προκαρκινικές βλάβες σε πρώιμο στάδιο και οι περισσότερες από αυτές είναι ιάσιμες.
  • Ο Γεώργιος Παπανικολάου ανακάλυψε την κυτταροδιαγνωστική αυτή μέθοδο, γνωστή ως τεστ Παπ το 1928.
  • Υπολογίζεται ότι, από όταν άρχισε να εφαρμόζεται το τεστ Παπ, ο θάνατος γυναικών από καρκίνο του τραχήλου έχει μειωθεί κατά περίπου 70%.
  • Οι περισσότερο θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου παρατηρούνται/εντοπίζονται σε γυναίκες που δεν ελέγχονταν γυναικολογικά σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν έκαναν τεστ Παπ, επομένως δεν ανιχνεύονταν τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου.
  • Η Αμερικανική Αντικαρκινικη Εταιρεία εκτιμά ότι ανιχνεύονται περισσότερα από 13.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου κάθε χρόνο.
  • Το ποσοστό των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου που επιβιώνουν για (περισσότερα από ) πέντε έτη ξεπερνά το 90%.
  • Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπινων κονδυλωμάτων (HPV), η έναρξη των σεξουαλικών δραστηριότητων σε νεαρή ηλικία, το ιστορικό πολών ερωτικών συντρόφων, το κάπνισμα και συνήθειες που επηρεάζουν/ διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοαεπάρκειας (HIV) αποτελούν μερικούς / κάποιους από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 

Διερεύνηση

Τεστ Παπ Το τεστ Παπ(κατά τη διενέργειά/εκτέλεσή του λαμβάνονται κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλο) μπορεί να εντοπίσει προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις που οφείλονται σε κάποιο τύπο του ιού των ανθρωπινων κονδυλωμάτων – HPV. Ο γυαναικολόγος σας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του τεστ κι αν στη διάγνωση αναφέρεται η ύπαρξη ASC-US τότε θα πρέπει να επαναλάβετε την εξέταση αυτή μετά από τρεις ή έξι μήνες. Εάν πρόκειται για κάποια λοίμωξη, πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει και ύστερα να επαναλάβετε το τεστ Παπ.
 

Κολποσκόπηση

Πρόκειται για μία διαγνωστική εξέταση προκειμένου να εκτιμηθούν τυχόν παθολογικά αποτελέσματα που προέκυψαν ύστερα από τη λήψη ενός τεστ Παπ.Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας σε μεγέθυνση, με ένα ειδικό όργανο, το κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο είναι ειδικά κατασκευασμένο μικροσκόπιο και η μέθοδος αφορά κυρίως την επισκόπηση του τραχήλου,στον οποίο εντοπίζεται η πλειονότητα των παθολογικών καταστάσεων που μπορούν να διαγνωστούν με τη μέθοδο.Η διαδικασία που ακολουθείται μοιάζει με αυτή για τη λήψη του τεστ Παπ.
 

Βιοψία

Αν παρατηρηθούν κυτταρικές αλλοιώσεις/ βλάβες σε ορισμένη περιοχή του τραχήλου κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο γυναικολόγος μπορεί να προχωρήσει σε βιοψία, δηλαδή να  αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού και στη συνέχεια να το στείλει στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Μπορεί να ληφθούν παραπάνω από ένα δείγματα ιστού εάν παρατηρηθούν παθολογικές περιοχές(ατυπίες) στον τράχηλο.
 

Ενδοτραχηλική Διαγνωστική Απόξεση

Στην απόξεση ο γυναικολόγος παίρνει κύτταρα από τον ενδοτράχηλο τα οποία στη συνέχεια στέλνονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο ώστε να γίνει διερεύνηση για πιθανές αλλοιώσεις/ατυπίες. Η ενδοτραχηλική απόξεση και η λήψη βιοψιών πολύ συχνά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.
 

Κρυοπηξία

Απλή και ανώδυνη μέθοδος, η οποία γίνεται στο ιατρείο. Στην κρυοπηξία ο γυναικολόγος καταστρέφει τα κύτταρα της επιφανείας του τραχήλου παγώνοντας την περιοχή της βλάβης. Έτσι τα νέα κύτταρα που δημιουργούνται κατά την επούλωση είναι τις περισσότερες φορές υγειή [και φυσιολογικά.]
 

Laser-εξάχνωση

Η εξάχνωση με Laser διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιείται για την καταστροφή (εξάχνωση)  παθολογικού ιστού στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο ή στο αιδοίο. Τα νέα κύτταρα που δημιουργούνται μετά την επιτυχή εξάχνωση είναι υγειή, χωρίς εικόνα ατυπίας.
 

Κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας (LEEP)

Η κωνοειδής εκτομή (Loop Electrosurgical Excision Procedure-LEEP) είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση που διενεργείται υπό μεγέθυνση από το κολποσκόπιο, κατά την οποία αφαιρείται ένα κομμάτι του τραχήλου σχήματος κώνου και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (κωνοειδής βιοψία). Η κωνοειδής εκτομή εκτός από διαγνωστικό, έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα. Κατά την εκτέλεσή της χρησιμοποιείται  ένα όργανο που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης σε ένα λεπτό μεταλλικό βρόχο. Με τον τρόπο αυτό καυτηριάζεται και αφαιρείται ο παθολογικός ιστός και ταυτόχρονα επιτρέπεται η διενέργεια  ασφαλούς και σχετικώς αναίμακτης αφαίρεσης ενός κωνικού σχήματος του τραχήλου προκειμένου να σταλθεί για βιοψία.
 

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας:

  • Με βάση το γυναικολογικό ιστορικό μου και τα αποτελέσματα του τεστ Παπ που έκανα, ποιες είναι οι επιλογές μου; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και ποια θεραπεία να ακολουθήσω;
  • Τι προτείνετε και για ποιο λόγο;
  • Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι ή παρενέργειες/επιπλοκές;
  • Πότε πρέπει να επαναλάβω το τεστ Παπ;