Μητρικός Θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας, δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία στη ζωή της. Είναι η κατάληξη μιας σειράς μεταβολών του μαστού, οι οποίες αρχίζουν πριν εμφανιστεί η περίοδος. Ειδικές ουσίες που λέγονται ορμόνες και παράγονται στις ωοθήκες, είναι υπεύθυνες για τις μεταβολές αυτές και την προετοιμασία του μαστού για τη σπουδαία λειτουργία παραγωγής του γάλακτος. Από τη φύση, η θρέψη του παιδιού συνεχίζεται από τη μητέρα μετά τη γέννησή του. Ο θηλασμός είναι ένα από τα πιο φυσικά πράγματα και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ένστικτο της γυναίκας. Μη διστάζετε όμως να ζητήσετε οποιαδήποτε βοήθεια κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων από το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας, αφού η υποστήριξη και η πρακτική βοήθεια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Επειδή οι περισσότερες νέες μητέρες είναι μόνες τους τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, συχνά χωρίς καμία βοήθεια ή υποστήριξη, έχουν την τάση να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να θηλάσουν μόλις προκύψει οποιαδήποτε, ακόμη και μικρή, δυσκολία. Και παρόλο που οι φυσικές προκλήσεις του θηλασμού μπορεί να είναι δύσκολες, τις περισσότερες φορές οι συναισθηματικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της λοχείας έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην απόφαση μιας γυναίκας να διακόψει το θηλασμό. Έχοντας μια ρεαλιστική ιδέα για το πώς είναι ο μητρικός θηλασμός κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων εβδομάδων και γνωρίζοντας τι να αναμένετε, θα μπορέσετε να προετοιμαστείτε για μια πιο εύκολη μετάβαση. Παρά το γεγονός ότι η Μητέρα Φύση προετοιμάζει σωματικά όλες τις νέες μητέρες για να θηλάσουν τα μωρά τους, ο θηλασμός δεν έρχεται πάντα φυσικά. Το μωρό σας γεννήθηκε με ένα φυσικό αντανακλαστικό του θηλασμού, αλλά η προσπάθεια να ικανοποιήσει την πείνα του/ το αίσθημα πείνας είναι κάτι νέο. Ο θηλασμός είναι μια μαθησιακή εμπειρία και για τους δυο σας! Για ένα καλό ξεκίνημα είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένες πριν γεννηθεί το μωρό σας. Να θυμάστε ότι οι περισσότερες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό. Η δική σας αποφασιστικότητα, η σωστή καθοδήγηση από έμπειρους βοηθούς και η ενθάρρυνση και υποστήριξη από τους αγαπημένους σας μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή προβλημάτων που πιθανώς να οδηγούσαν σε πρόωρη διακοπή του θηλασμού. Με σωστή και έγκαιρη παρακολούθηση θα αμβλυνθούν οι δυσκολίες κι όσο περνούν οι εβδομάδες, θα δείτε ότι θα νιώθετε πιο χαλαρή, θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα λαμβάνετε ευχαρίστηση μέσα από τη διαδικασία του θηλασμού.

 

Πώς θα θηλάσετε σωστά!

Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πύαρ, το πρωτόγαλα και στη συνέχεια το κανονικό γάλα. ΟΛΕΣ σχεδόν οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου, όσο και του βρέφους. Το μέγεθος του μαστού δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.

 • Πύαρ ή Πρωτόγαλα : το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο. Έχει χρώμα λεμονοκίτρινο, η ποσότητά του είναι μικρή αλλά η αξία του μοναδική, γιατί είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες. Έχει λίγο λίπος κι αυτό το καθιστά ιδιαίτερα εύπεπτο για τις πρώτες δύο-τρεις μέρες της ζωής του μωρού. Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι ότι περιέχει πολλά αντισώματα, δηλαδή ουσίες που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά σε λοιμώξεις. Αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά που θηλάζουν δεν αρρωσταίνουν ποτέ, αλλά ότι είναι πιο ανθεκτικά και περνούν τις αρρώστιες πιο εύκολα. Μερικές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη βγάζουν κανονικά πύαρ, άλλες μόνο λίγες σταγόνες κι άλλες καθόλου. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι ικανές να θηλάσουν.
 • Ώριμο γάλα : μετά την τρίτη περίπου μέρα από τον τοκετό το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη σε δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα. Το χρώμα του είναι προς το άσπρο και η σύστασή του πιο λεπτόρρευστη από το πύαρ. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει μικρότερη θρεπτική αξία, αλλά ότι αλλάζει σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού. Παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και δίνει περισσότερη ενέργεια. Περιέχει σε μοναδική αναλογία και ποιότητα λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα, που δεν έχει το ξένο γάλα. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατη τροφή για το νεογέννητο. Ακόμη περιέχει πολύ νερό και δεν υπάρχει ανάγκη να δίνονται στο μωρό επιπλέον υγρά.
 • Τα παιδιά που θηλάζουν σπάνια παθαίνουν γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες και είναι περισσότερο ανθεκτικά σε ορισμένους ιούς. Το μητρικό γάλα δεν έχει μικρόβια, γιατί το παιδί το παίρνει απευθείας από το μαστό της μητέρας του. Δε θέλει προετοιμασία. Έχει ειδικές ουσίες που αποτελούν το αμυντικό σύστημα του γάλακτος και προφυλάσσουν από πολλές αρρώστιες και αλλεργικές εκδηλώσεις.
 • Για το πρόωρο νεογνό το γάλα της μητέρας του είναι η μοναδική, η ιδανική τροφή. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων από το γάλα εκείνων που γεννούν κανονικά.
 • Ο μητρικός θηλασμός είναι το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού και σφυρηλατεί γερούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί.
 

Νέες Μητέρες

Εσείς, που θέλετε να θηλάσετε, ξεκινήστε σωστά, με υπομονή και επιμονή. Μην επηρεάζεστε από ανεύθυνες και λανθασμένες συμβουλές. Φροντίστε να είστε ήρεμες και χαρούμενες. Το άγχος είναι από τους βασικούς παράγοντες μείωσης του γάλακτος σας. Ακόμη το μωρό σας επηρεάζεται από τη ψυχική σας κατάσταση και διαμορφώνεται ανάλογα και ο ψυχισμός του.

 

Βήματα Θηλασμού

Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μετά τον τοκετό.

 1. Κάθε πρωί κάνετε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος σας, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες σας με σαπούνι και νερό.  Τις επόμενες φορές πλένετε το στήθος,  πριν και μετά το θηλασμό, μόνο με νερό. Μη χρησιμοποιείται αντισηπτικά, διότι ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής κι έτσι τραυματίζεται ευκολότερα. Τα χέρια σας τα σαπουνίζετε πριν από κάθε θηλασμό, γιατί έτσι προστατεύετε το μωρό σας από πολλές μολύνσεις κι αρρώστιες.
 2. Όταν δε θηλάζετε φοράτε πάντα ένα καθαρό και κατάλληλο στηθόδεσμο και φροντίζετε οι θηλές σας να είναι καθαρές και στεγνές.
 3. Την ώρα του θηλασμού η θέση σας να είναι αναπαυτική. Εσείς θα βρείτε την  κατάλληλη θέση. Αν θηλάζετε καθιστή, ένα μαξιλάρι στα γόνατά σας θα σας βοηθήσει. Το μωρό σας πρέπει να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος σας. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας και από κάτω με την παλάμη του άλλου χεριού σας κρατάτε το κεφαλάκι από τον αυχένα. Όταν το μωρό σας ψάχνοντας ανοίξει καλά το στόμα του, φροντίζετε το κάτω χείλος του να βρίσκεται κάτω από τη βάση της θηλής σας και τότε σπρώχνεται ελαφρά το κεφαλάκι του προς το στήθος σας. Με την κίνηση αυτή το μωρό παίρνει στο στόμα του το τμήμα της θηλαίας άλω, σε ίση απόσταση πάνω και κάτω από τη θηλή σας και δεν τραυματίζονται οι θηλές. Αφού τοποθετηθεί το μωρό καλά στο στήθος σας, φροντίζετε να κρατάτε το κεφαλάκι του σε μικρή κλίση προς τα πίσω έτσι ώστε το πηγούνι του να ακουμπά στο στήθος σας.
 4. Tο μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας.Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού: Κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάχτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω, για να την πιέζετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού και έτσι να μην κλείνετε τη μύτη του μωρού σας. Δε δίνετε το στήθος στο μωρό, αλλά σπρώχνετε ελαφρά με την παλάμη του άλλου σας χεριού το κεφάλι του μωρού προς το στήθος σας. Έτσι το μωρό αρπάζει τη θηλαία άλω και δεν πιπιλίζει τη θηλή. Με τη σωστή θέση θηλασμού πετυχαίνετε: Να παίρνει το μωρό περισσότερη ποσότητα γάλακτος. Να μη μένει συνέχεια στο στήθος σας. Αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής σας, που είναι αιτία αποτυχίας του θηλασμού και προλαμβάνεται το σπάργωμα των μαστών σας και το πέτρωμα του γάλακτος. Αν δεν καταφέρατε τη σωστή θέση θηλασμού και τραυματίστηκαν οι θηλές σας, μην απελπίζεστε, ζητείστε από τα υπεύθυνα πρόσωπα να σας βοηθήσουν. Μη διακόπτεται το θηλασμό. Μη βάζετε αλοιφές στη θηλή. Όσες αλοιφές κι αν βάλετε, αν δε θηλάζετε σωστά, οι θηλές θα ξανατραυματιστούν. Μπορείτε αντί για κάποια αλοιφή να απλώνετε σ’ όλη την περιοχή της θηλής μια με δύο σταγόνες από το γάλα μετά το τέλος του θηλασμού, διότι το μητρικό γάλα βοηθά την επούλωση.
 5. Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Δηλαδή, το μωρό θηλάζει μέρα, νύχτα, όποτε θέλει και όσο θέλει. Μην το διακόπτετε. Το μωρό μόνο του θα αφήσει το στήθος σας. Αν κοιμηθεί στο στήθος σας, δε σημαίνει ότι τελείωσε, σε λίγο θα ξυπνήσει και θα αρχίσει να ξαναθηλάζει. Όταν αφήσει το μαστό σας, τότε τελείωσε. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο, επομένως δε μπορούμε να ορίσουμε τον ίδιο χρόνο θηλασμού για όλα τα μωρά. Επιπλέον, το νεογέννητο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα που του χρειάζεται. Μη σας ανησυχεί αν άλλες φορές θηλάζει για περισσότερο χρόνο κι άλλες λιγότερο. Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα. Με τη σωστή θέση θηλασμού και τον απεριόριστο και ελεύθερο θηλασμό, θα πετύχετε την επαρκή γαλακτοφορία.
 6. Όταν πλέον έχετε ώριμο γάλα, είναι πιο σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλον. Αν διακόψετε το θηλασμό από τον ένα μαστό και συνεχίσετε από τον άλλο, το μωρό σας θα πάρει μόνο το αρχικό λεπτόρρευστο γάλα, γιατί η ποιότητα του γάλακτος σας είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο, ενώ προς το τέλος του θηλασμού παχύρευστο, γιατί περιέχει περισσότερο λίπος, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες απαραίτητες για τις ανάγκες του νέου οργανισμού.Σε μερικές μητέρες το γάλα έρχεται απότομα. Αυτό γίνεται γύρω στο τρίτο με τέταρτο 24ωρο. Τότε μόνο για να προλάβετε το σπάργωμα του μαστού θηλάζετε και από τους δύο μαστούς στο ίδιο γεύμα.
 7. Αν έχετε δίδυμα, μην ανησυχείτε. Το γάλα σας φτάνει και για τα δύο σας παιδιά. Μπορείτε μάλιστα, αν σας βολεύει, να τα θηλάζετε συγχρόνως. Πάνω σε δύο μαξιλάρια τα κρατάτε με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας στηρίζετε τα κεφαλάκια τους. Αν δε τα καταφέρετε, θηλάζετε πρώτα το ένα και μετά το άλλο, διαθέτοντας ένα μαστό για το καθένα εναλλάξ.
 8. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αν διψάτε, πίνετε όσα υγρά θέλετε.
 9. Μετά το θηλασμό κρατάτε το μωρό σας όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του για να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κρεβάτι του χωρίς μαξιλάρι, αλλά με το κεφάλι του στο πλάι. Όταν είναι ανάσκελα υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί.
 10. Κατά κανόνα, δε θα ξυπνάτε το μωρό σας να θηλάσει, όσος χρόνος κι αν έχει περάσει. Μόνο όταν αισθάνεστε το στήθος σας υπερβολικά γεμάτο, για να προλάβετε το σπάργωμα, θα το ξυπνάτε και θα το βάζετε να θηλάσει και από τους δύο μαστούς όσο θέλει.
 11. Στα ενδιάμεσα των γευμάτων μη δίνετε υγρά. Το γάλα σας περιέχει πολύ νερό για να ξεδιψάσει το μωρό σας. Επίσης, θηλάζει με διαφορετικό τρόπο από το μπουκάλι και έτσι μπερδεύεται και αργεί να μάθει να θηλάζει σωστά το μαστό. Το σωστό θήλασμα από το μαστό έχει ευεργετική επίδραση και στην οδοντοφυΐα του.
 12. Αν το μωρό σας κλαίει, έστω κι αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, θηλάστε το πάλι και μην δίνετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος. Μη τρομοκρατείστε, μη νομίσετε ότι δεν έχετε γάλα. Αυτό δε θα κρατήσει πολύ. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας, όσο και για εσάς.
 13. Ότι το γάλα σας είναι αρκετό φαίνεται από τη ζωηράδα του μωρού σας και την ανάπτυξή του. Ελέγχετε το βάρος του κάθε δέκα μέρες τον πρώτο καιρό και μετά κάθε μήνα. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι με το θηλασμό δεν έχουμε χοντρά παιδιά, έχουμε γερά παιδιά.
 14. Δε χρειάζεται να τρώτε μεγάλες ποσότητες (να ¨τρώτε για δύο¨) για έχετε γάλα, αλλά ούτε να κάνετε και δίαιτα προκειμένου να χάσετε γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Τρώτε για έναν αλλά σωστά, καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Αν διψάτε πίνετε όσο νερό και χυμούς θέλετε. Αν πεινάτε, τρώτε παραπάνω. Αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά, τα οινοπνευματώδη, τα πολλά γλυκά και τους πολλούς καφέδες. Τρώτε λάδι και όχι λίπη. Μην τρώτε κουκιά ή φάβα όσο θηλάζετε. Με το θηλασμό θα χάσετε εύκολα το βάρος που βάλατε στην  εγκυμοσύνη, γιατί το λίπος που αποθηκεύσατε καίγεται για την παραγωγή του γάλακτος. Μην κάνετε δίαιτες αδυνατίσματος. Μην καπνίζετε, γιατί έτσι καπνίζει και το μωρό σας.
 

Δε πρέπει να ξεχνάτε

 1. Το στήθος είναι ένα όργανο που παράγει γάλα και όχι «αποθήκη» που περιμένετε να γεμίσει από το ένα γεύμα στο άλλο.
 2. Το γάλα παράγεται κυρίως την ώρα που θηλάζει το μωρό σας.
 3. Το μωρό θηλάζει κάθε φορά που κλαίει και όση ώρα θέλει μέρα-νύχτα. Αν κλαίει όχι γιατί πεινάει, τότε όταν το βάλετε στο στήθος σας δε θα φάει. Μπορεί κάτι να το ενοχλεί, να θέλει άλλαγμα ή να πονά ή απλά τη θαλπωρή και ζεστασιά της αγκαλιάς σας.
 4. Τα συχνά και ακατάστατα γεύματα θα τακτοποιηθούν σε 6 περίπου εβδομάδες.
 5. Όταν θηλάζετε σωστά, το γάλα αρκεί να καλύψει τις ανάγκες του νεογέννητου.
 6. Μη δίνετε χαμομήλι ή ζαχαρόνερο.
 7. Μη δίνετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.
 8. Απαγορεύεται η πιπίλα.
 9. Τρώτε σωστά, καλύπτοντας τις δικές σας θερμιδικές ανάγκες. Αν πεινάτε τρώτε περισσότερο. Με το τέλος του θηλασμού θα χάσετε τα επιπλέον κιλά που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη.
 10. Μην καπνίζετε.
 11. Τις ώρες ησυχίας του μωρού σας, αφιερώστε τες για τη δική σας ξεκούραση.
 

Συχνές Ερωτήσεις

 

Είναι λάθος. Με το τέλος του θηλασμού, το στήθος παίρνει το σχήμα και το μέγεθος που είχε πριν. Άλλωστε κατά την εγκυμοσύνη, το στήθος μεγαλώνει και κρεμάει είτε θηλάσει είτε όχι η μητέρα. Ακόμη, ο θηλασμός δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού.

Όταν θηλάζετε σωστά το γάλα δεν κόβεται, γιατί ο θηλασμός υπακούει στο νόμο ζήτησης και προσφοράς. Από εσάς εξαρτάται να διατηρήσετε το θηλασμό όσο χρόνο θέλετε. Η λύση είναι απλή: κάθε φορά που πεινάει δώστε στο μωρό σας ΜΟΝΟ το γάλα σας.

Εφόσον το μωρό σας είναι ζωηρό, τρώει καλά, κοιμάται ήσυχα, αναπτύσσεται και μόνο θηλάζει, δεν πρέπει να ανησυχείτε όσες κενώσεις κι αν κάνει, ακόμη κι αν είναι διαρροϊκές, όπως δεν πρέπει να ανησυχείτε αν πέρασαν κάποιες μέρες χωρίς να ενεργηθεί.

Μην αγχώνεστε και μη βιαστείτε να δώσετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών, γύρω στο τρίτο με τέταρτο μήνα, εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά. Αφήστε το ελεύθερο να φάει όποτε θέλει, μην το πιέζετε. Είναι κάτι προσωρινό. Το μωρό ξαναβρίσκει το πρόγραμμά του μετά από λίγες μέρες. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών, όταν έρθει η περίοδος στη μητέρα. Την πρώτη μέρα κάθε περιόδου.

Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες και είναι φυσιολογικό. Με το θηλασμό απελευθερώνεται μία ορμόνη, η ωκυτοκίνη, που προκαλεί συσπάσεις στις μυϊκές ίνες των κυψελίδων και των γαλακτοφόρων πόρων για να προωθηθεί το γάλα. Γι’ αυτό αισθάνεστε πόνο και κάψιμο στο στήθος. Οι ίδιες συσπάσεις γίνονται και στη μήτρα κι έτσι δικαιολογείται ο πόνος στην κοιλιά.

Μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κατά την ώρα του οργασμού παράγεται ωκυτοκίνη, ορμόνη υπεύθυνη για τη ροή του γάλακτος. Η λύση είναι απλή. Θηλάστε πρώτα το μωρό σας και μετά κάνετε έρωτα.

Αν θέλετε, μπορείτε. Πρέπει όμως να προσπαθήσετε. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, τραβάτε τη θηλή σας προς τα έξω και στρίψτε τη: με το δείκτη και τον αντίχειρα για 2-3 λεπτά, 2 φορές την ημέρα. Μη ξεχνάτε να σαπουνίζετε τα χέρια σας. επίσης, μπορείτε να φορέσετε μια πλαστική ασπίδα θηλής. Αλλά, όπως είπαμε, το μωρό πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω και όχι να πιπιλίζει τη θηλή. Επομένως, θα καταφέρετε να θηλάστε.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το σπάργωμα είναι ο σωστός και συχνός θηλασμός και από τους δύο μαστούς, όταν αισθανθείτε ότι άρχισε να βαραίνει ιδιαίτερα το στήθος. Αν όμως δεν προλάβετε, ΜΟΝΟ το μωρό σας και η δική σας υπομονή θα βοηθήσουν. Μόνο με το άδειασμα του στήθους θα επανέλθει ο μαστός σας στη φυσιολογική κατάσταση. Το άδειασμα γίνεται με το θηλασμό. Επειδή ο μαστός, όμως, είναι πρησμένος και τεντωμένος το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει. Ένα ζεστό μπάνιο του μαστού ή μια ζεστή υγρή κομπρέσα και ελαφρό μασάζ από τη βάση του μαστού προς τη θηλή, ώστε να αρχίσει να κατεβαίνει και να βγαίνει το γάλα, βοηθούν για να μπορέσει να θηλάσει το μωρό. Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε το στήθος βαρύ μετά το θηλασμό, βγάλτε με τα χέρια σας ή με το θήλαστρο το υπόλοιπο γάλα που τώρα θα βγει ευκολότερα. Αν τμήμα, μόνο, του στήθους σας είναι σπαργωμένο, κάνετε μασάζ στην περιοχή τοπικά για να αποσυμφορηθεί ο γαλακτοφόρος πόρος, μετά όλο το μαστό από τη βάση προς τη θηλή και στη συνέχεια βάλτε το μωρό να θηλάσει. Μετά το θηλασμό, πλύνετε το στήθος σας με νερό, αφήστε το να στεγνώσει και φορέστε το στηθόδεσμό σας, κρατώντας το στήθος σας όσο πιο ψηλά μπορείτε. Αν το μωρό σας κοιμάται κι εσείς νιώσετε πάλι το στήθος σας να γεμίζει, ξυπνήστε το να θηλάσει και τους δύο μαστούς σας. Μη φοβάστε, δε του προκαλείτε δυσπεψία. Το μωρό που θηλάζει αποκλειστικά, ξέρει να ρυθμίζει την ποσότητα που μπορεί να πάρει. Απλά πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο ή με τα χέρια σας να βγάλετε κάποια ποσότητα γάλακτος. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα. Το πιθανότερο σε δύο 24ωρα το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί και θα αισθάνεστε καλύτερα.

Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ατομική τράπεζα γάλακτος. Θα μαζεύετε, δηλαδή, και θα αποθηκεύετε το μητρικό γάλα στο ψυγείο. Μπορεί έτσι να διατηρηθεί 3-8 ημέρες.

ενικά, είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του το βρέφος πρέπει να παίρνει μόνο το γάλα της μητέρας του. Μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό για όσο χρόνο θέλετε. Μετά τον έκτο μήνα όμως, πρέπει να δώσετε κι άλλες τροφές στο μωρό σας.

Όταν μετά τον έκτο μήνα αρχίσετε να του δίνετε και άλλες τροφές, προοδευτικά θα γίνει αντικατάσταση γευμάτων θηλασμού. Έτσι θα θηλάζετε αραιότερα και η ποσότητα του γάλακτος θα μειωθεί αυτόματα. Μεγαλώνοντας το μωρό σας, θα θηλάζει μόνο το πρωί και το βράδυ. Μετά το πέρας ενός χρόνου, αν δε θέλετε να συνεχίσετε, αντικαταστήστε πρώτα το βραδινό και μετά το πρωινό θηλασμό με γάλα αγελάδος παστεριωμένο ή εβαπορέ. Μ’ αυτό τον τρόπο θα τελειώσει ο θηλασμός ανώδυνα.

 
Είναι καλό να ζητάτε όσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θηλασμό και την ανατροφή των παιδιών σας, αλλά να θυμάστε ότι πρέπει να εμπιστεύεστε και τα δικά σας ένστικτα. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς τι αισθάνεστε ως σωστό και τι είναι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Η εμπειρία σας με το θηλασμό μπορεί να κυλήσει ομαλά και να είναι μία θαυμάσια εμπειρία από την αρχή. Ή μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για εσάς και το μωρό σας ώστε να αναπτύξετε μια άνετη σχέση. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία του θηλασμού είναι κάτι μοναδικό και για τους δύο και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας όσον αφορά τη φροντίδα του νεογέννητου σας θα αυξηθεί όσο εξοικειώνεστε με τις καθημερινές του ανάγκες. Απλά να θυμάστε ότι οι πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό (όσο περίπου διαρκεί η λοχεία) αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, καθώς καλείστε να ανακάμψετε από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, να προσαρμοστείτε στο νέο ρόλο σας ως μητέρα, και να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με το μωρό σας. Δεν πρέπει να ξεχνάτε να φροντίζετε πρώτα τον εαυτό σας, να ακολουθείτε μία υγιεινή και θρεπτική διατροφή, να αναπαύεστε όταν σας δίνεται η ευκαιρία (για όσο καιρό θηλάζετε να φροντίζετε να κοιμάστε όταν κοιμάται και το μωρό σας, στα πλαίσια που αυτό είναι δυνατό ώστε να συμβαδίζουν οι ώρες σας κι εσείς να ξεκουράζεστε και να ανακτάτε δυνάμεις). Τα ωράρια και οι συνήθειες του μωρού σας θα αλλάζουν μέρα με τη μέρα καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, οπότε πρέπει να είστε ευέλικτη. Μία από τις πιο θαυμάσιες πτυχές του μητρικού θηλασμού είναι ότι θα αποκομίσετε πολύτιμες αναμνήσεις για το υπόλοιπο της ζωής σας από το πόσο μαλακό, ζεστό και υπέροχο αισθανόσασταν το νεογέννητο στην αγκαλιά σας, φωλιασμένο στο στήθος σας, και πόσο υπερήφανες αισθανθήκατε βλέποντας το μωρό σας να τρέφεται και να μεγαλώνει με το θρεπτικό γάλα που δημιουργήθηκε από το σώμα σας!