Καισαρική Τομή ή Φυσιολογικός Τοκετός;
Ως Φυσιολογικός (κολπικός) Τοκετός ορίζεται το σύνολο των φυσιολογικών φαινομένων που συμβαίνουν στο τέλος της κύησης και συνεπάγονται τη δίοδο του εμβρύου και του πλακούντα από τον πυελογεννητικό σωλήνα της εγκύου και την έξοδό τους από τη σχισμή του αιδοίου. Ο φυσικός τοκετός περιέχει τα χαρακτηριστικά του φυσιολογικού τοκετού, όμως μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 24 ώρες και δε γίνεται καμία κλινική παρέμβαση (όπως τεχνητή ρήξη των υμένων, πρόκληση τοκετού, επισκληρίδιος κ.α.) Καισαρική Τομή είναι η επέμβαση κατά την οποία γίνεται λαπαρατομία (τομή του κοιλιακού τοιχώματος/τομή της κοιλιάς), τομή του τοιχώματος της μήτρας και έξοδος (τοκετός) του εμβρύου από αυτή την τομή.
Ενδείξεις Καισαρικής Τομής
Δεν υπάρχουν απόλυτες οδηγίες και κανόνες όσον αφορά στην επιλογή της καισαρικής τομής, καθώς κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Γενικά, όμως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις (σχετικές ή απόλυτες) οι οποίες καθορίζουν αν ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός ή αν θα πρέπει να διενεργηθεί καισαρική τομή ως μοναδική λύση. Από την άλλη μεριά, πολλές φορές η ίδια η γυναίκα είναι εκείνη που επιλέγει την καισαρική τομή, λόγω κυρίως ψυχολογικών παραγόντων. Οι ενδείξεις της καισαρικής τομής μπορεί να προέρχονται:- Από τη μητέρα: αν η έγκυος έχει μια ιατρική πάθηση που επιδεινώνει την πορεία/πρόοδο της εγκυμοσύνης ή λόγω ανατομικών ανωμαλιών δε μπορεί να γεννήσει κολπικά. (Παραδείγματα: προηγούμενη καισαρική τομή, προηγούμενη αφαίρεση ινομυωμάτων, πρωτοτόκος μεγάλης ηλικίας, αδυναμία εξέλιξης του τοκετού-δυσλειτουργία μήτρας).
- Από το έμβρυο: παθολογικές καταστάσεις που εντοπίζονται στο έμβρυο είναι πιθανό να αποτρέπουν την εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού. Υπάρχει, επίσης, η περίπτωση ανώμαλης θέσης του εμβρύου, όταν δηλαδή βρίσκεται σε εγκάρσια θέση(δηλαδή πλάγια ή λοξά) ή ‘‘κατεβαίνει με τα πόδια’’ (ισχιακή προβολή). (Παραδείγματα: αλλοίωση παλμών, προδρομικός πλακούντας, πρόωρο και μικρού βάρους έμβρυο ή μακροσωμικό έμβρυο).
- Από τη μητέρα και το έμβρυο: δεν είναι ασυνήθιστο το μωρό να μη μπορεί να γεννηθεί κολπικά, διότι προβλέπεται ότι δε θα «χωρέσει» μέσα από τον πυελογεννητικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μέγεθος του μωρού, το σχήμα των οστών της λεκάνης της μητέρας, ή λόγω αδύναμων συστολών της μήτρας. (Παραδείγματα: αδυναμία εξέλιξης του τοκετού λόγω κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας, αποτυχημένη πρόκληση τοκετού, υπερτασική νόσος της κύησης, ενεργός έρπητας των γεννητικών οργάνων, σακχαρώδης διαβήτης που δε ρυθμίστηκε σωστά και παρουσιάστηκαν επιπλοκές).