Tεστ Παπ

Εξέταση ή Δοκιμασία κατά Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)

Όλες οι γυναίκες άνω των 18 (ή και μικρότερης ηλικίας) που είναι σεξουαλικά ενεργές πρέπει να εξετάζονται γυναικολογικά, τουλάχιστον, μία φορά το χρόνο. Στην ετήσια γυναικολογική εξέταση συμπεριλαμβάνεται και το τεστ Παπ. Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων – HPV αποτελεί μία από τις συχνότερες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες/ ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και κύρια αιτία προκαρκινικών βλαβών και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με το τεστ Παπ είναι δυνατή η κυτταρολογική/εργαστηριακή εξέταση μίας ποσότητας κυττάρων που λήφθηκαν από τον κόλπο και τον τράχηλο. Έτσι μπορούν να ανιχνευθούν προκαρκινικές βλάβες σε πρώιμο στάδιο και οι περισσότερες από αυτές είναι ιάσιμες.

  • Ο Γεώργιος Παπανικολάου ανακάλυψε την κυτταροδιαγνωστική αυτή μέθοδο, γνωστή ως τεστ Παπ το 1928.
  • Υπολογίζεται ότι, από όταν άρχισε να εφαρμόζεται το τεστ Παπ, ο θάνατος γυναικών από καρκίνο του τραχήλου έχει μειωθεί κατά, περίπου, 70%.
  • Οι περισσότερο θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου παρατηρούνται/εντοπίζονται σε γυναίκες που δεν ελέγχονταν γυναικολογικά σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν έκαναν τεστ Παπ, επομένως δεν ανιχνεύονταν τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου.
  • Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερα από 13.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου ανιχνεύονται κάθε χρόνο.
  • Το ποσοστό των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου που επιβιώνουν για (περισσότερα από ) πέντε έτη ξεπερνά το 90%.
  • Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), η έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων σε νεαρή ηλικία, το ιστορικό πωλών ερωτικών συντρόφων, το κάπνισμα και συνήθειες που επηρεάζουν/ διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοαεπάρκειας (HIV) αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 

Διερεύνηση

Το τεστ Παπ (κατά τη διενέργειά/εκτέλεσή του λαμβάνονται κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλο) μπορεί να εντοπίσει προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις που οφείλονται σε κάποιο τύπο του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων – HPV. Ο γυναικολόγος σας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του τεστ κι αν στη διάγνωση αναφέρεται η ύπαρξη ASC–US τότε θα πρέπει να επαναλάβετε την εξέταση αυτή μετά από τρεις ή έξι μήνες. Εάν πρόκειται για κάποια λοίμωξη, πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει και ύστερα να επαναλάβετε το τεστ Παπ.

 

Κολποσκόπηση

Πρόκειται για μία διαγνωστική εξέταση προκειμένου να εκτιμηθούν τυχόν παθολογικά αποτελέσματα που προέκυψαν ύστερα από τη λήψη ενός τεστ Παπ. Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας σε μεγέθυνση, με ένα ειδικό όργανο, το κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο είναι ειδικά κατασκευασμένο μικροσκόπιο και η μέθοδος αφορά κυρίως την επισκόπηση του τραχήλου,στον οποίο εντοπίζεται η πλειονότητα των παθολογικών καταστάσεων που μπορούν να διαγνωστούν με τη μέθοδο. Η διαδικασία που ακολουθείται μοιάζει με αυτή για τη λήψη του τεστ Παπ.

 

Βιοψία

Αν παρατηρηθούν κυτταρικές αλλοιώσεις/ βλάβες σε ορισμένη περιοχή του τραχήλου κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο γυναικολόγος μπορεί να προχωρήσει σε βιοψία, δηλαδή να αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού και στη συνέχεια να το στείλει στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Μπορεί να ληφθούν παραπάνω από ένα δείγματα ιστού εάν παρατηρηθούν παθολογικές περιοχές(ατυπίες) στον τράχηλο.

 

Ενδοτραχηλική Διαγνωστική Απόξεση

Στην απόξεση ο γυναικολόγος παίρνει κύτταρα από τον ενδοτράχηλο τα οποία στη συνέχεια στέλνονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο ώστε να γίνει διερεύνηση για πιθανές αλλοιώσεις/ατυπίες. Η ενδοτραχηλική απόξεση και η λήψη βιοψιών πολύ συχνά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

 

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας:

  • Με βάση το γυναικολογικό ιστορικό μου και τα αποτελέσματα του τεστ Παπ που έκανα, ποιες είναι οι επιλογές μου; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και ποιά θεραπεία να ακολουθήσω;
  • Τι προτείνετε και για ποιο λόγο;
  • Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι ή παρενέργειες/επιπλοκές;
  • Πότε πρέπει να επαναλάβω το τεστ Παπ;