Ιος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων/θηλωμάτων – HPV

Διάγνωση

Στην πρόσφατη κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου, που κάνατε, εντοπίστηκαν κυτταρολογικές βλάβες που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human Papilloma VirusHPV). Ο HPV είναι DNA ιός που σχετίζεται με αλλοιώσεις των κυττάρων του τραχήλου (συγκεκριμένα με υπερπλαστικές βλάβες του πλακώδους επιθηλίου). Οι αλλοιώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως χαμηλού ή υψηλού βαθμού. Οι υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες που προκαλούνται από τον HPV ανιχνεύονται σε πσοσοτό 95%, τόσο στις προκαρκινικές βλάβες, όσο και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρ’ότι οι υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες υποδεικνύουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι μία θετική διάγνωση για HPV δε συνεπάγεται απαραίτητα και ύπαρξη καρκίνου. Οι χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες, οι οποίες προκαλούνται από το συγκεκριμένο ιό, ανευρύσκονται σπάνια σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου και είναι πιο πιθανό να συνοδεύονται με την ύπαρξη κονδυλωμάτων των γενητικών οργάνων ή άλλες λοιμώξεις που δε σχετίζονται με καρκίνο. Αφού γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του τεστ Παπ, καθορίζονται και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Γενικές Πληροφορίες

Όλες οι γυναίκες άνω των 18 (ή και μικρότερης ηλικίας) που είναι σεξουαλικά ενεργές πρέπει να εξετάζονται γυναικολογικά, τουλάχιστον, μία φορά το χρόνο. Στην ετήσια γυναικολογική εξέταση συμπεριλαμβάνεται και το τεστ Παπ. Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων – HPV αποτελεί μία από τις συχνότερες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες/ ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και κύρια αιτία προκαρκινών βλαβών και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με το τεστ Παπ είναι δυνατή η εργαστηριακή ανίχνευση της λοίμωξης/νόσου και η μελέτη των επιθηλιακών κυττάρων του κόλπου και του τραχηλού οδηγεί στον καθορισμό τους, δηλαδή αν είναι φυσιολογικά ή αν υπάρχουν χαμηλού ή υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες του πλακώδους επιθηλίου.

HPV

 • Ο HPV συναντάται πολύ συχνά, όμως οι περισσότεροι πάσχοντες δε γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
 • Υπάρχουν περισσότεροι από 120 διαφορετικοί τύποι του ιού,
 • Τα οξυτενή κονδυλώματα οφείλονται στον HPV των τύπων 6 και 11.
 • Οι τύποι 16 και 18 ανιχνεύονται συχνότερα στο γενικό πληθυσμό και μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου αν δεν ακολουθηθεί θεραπεία. Δε σχετίζονται με την εμφάνιση κονδυλωμάτων.

Καρκίνος του Τραχήλου

 • Η Αμερικανική Αντικαρκινικη Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερα από 13.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.
 • Το ποσοστό των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου που επιβιώνουν για (περισσότερα από ) πέντε έτη ξεπερνά το 90%.
 • Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), η έναρξη των σεξουαλικών δραστηριότητων σε νεαρή ηλικία, το ιστορικό πολλών ερωτικών συντρόφων, το κάπνισμα και συνήθειες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοαεπάρκειας (HIV) αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αντιμετώπιση

Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του τεστ Παπ, ο γυναικολόγος θα σας ενημερώσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετέπειτα. Αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπ είναι φυσιολογικά και δεν έχει ανιχνευθεί κάτι παθολογικό, τότε δε διατρέχετε άμεσο κίνδυνο εμφάνισης προκαρκινικών βλαβών ή καρκίνου κι επομένως το τεστ Παπ πρέπει να επαναληφθεί σε ένα χρόνο. Αν σε κάποιο προηγούμενο τεστ Παπ που είχατε κάνει, είχε ανιχνευθεί DNA του HPV και προκαρκινικές βλάβες (χαμηλού ή υψηλού βαθμού), αλλά στο πρόσφατο τεστ Παπ τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά, ο γυναικολόγος μπορεί να σας συστήσει συχνότερο έλεγχο, να επαναλαμβάνετε δηλαδή το τεστ Παπ σε μικρότερα χρονικά διαστήματα κι όχι κάθε χρόνο. Αν για πρώτη φορά εντοπίσθηκε κάτι παθολογικό κατά την κυτταρολογική εξέταση του τεστ Παπ, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν εξαρτώνται από το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας:
 • Με βάση το γυναικολογικό ιστορικό μου και τα αποτελέσματα του τεστ Παπ που έκανα, ποιες είναι ι επιλογές μου; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και ποια θεραπεία να ακολουθήσω;
 • Τι προτείνετε και για ποιο λόγο;
 • Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι ή παρενέργειες/επιπλοκές;
 • Πότε συνιστάται η επανάληψη του τεστ Παπ; / Πότε πρέπει να επαναλάβω το τεστ Παπ;

Το ιατρείο μας είναι ένα διαγνωστικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών σε κεντρικό σημείο που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την έγκαιρη πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων της γυναίκας και του εμβρύου. Αναλαμβάνουμε μαιευτική παρακολούθηση ,περάτωση του τοκετού αλλά και όλων των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσει μια εγκυμονούσα. Στο ιατρείο μας προσφέρουμε από έναν απλό υπέρηχο έως και ελάχιστα επεμβατικές πράξεις. Σας εγγυόμαστε τη γρήγορη, λεπτομερή και ακριβή ανάλυση όλων των αποτελεσμάτων από εξειδικευμένο μαιευτήρα-γυναικολόγο. Θα σας προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στο πρόβλημά σας και εσείς θα επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.